Kystmuseet Sæby befinder sig i den smukke bindings værksbygning "Konsul Ørums gård", der stammer fra 1600-årene, men fik sit nuværende udseende omkring 1800. Kystmuseets udstillinger giver en grundig introduktion til den historiske udvikling i den charmerende købstad, som har en hel bydel med historiske bygninger fra middelalderen.

I middelalderen var byen præget af karmeliterordenen, der i 1460'erne oprettede et kloster på stedet (idag Sæby Kirke). I museet finder du et afsnit med virtuel formidling af historien bag Sæby Kirke og kirkens unikke kalkmalerier. 

Et andet tema er det kystliv, som har udfoldet sig i Sæby gennem flere århundreder. Sæby Å, som var Vendsyssels eneste naturhavn indtil 1879, hvor åens udløb blev ændret, har gennem tiderne skabt grundlag for virksomheder som mølleri, farveri og garveri. Og der var mere fremgang på vej. Efter fundet af Jernkilden i 1883 begyndte turisterne og kulturpersonlighederne at strømme til Sæby, hvor et kurophold med jernvand og havbade efter sigende bragte helse. 

På museet finder du udstillinger, der fortæller om turismeudviklingen samt om de kendte kulturpersonligheder, der nød livet og de glade sommerdage i Sæby.


Købstaden

Sæby blev købstad i 1524, og den første del af udstillingerne på Sæby Museum viser elementer fra købstadens udvikling. 

Læs mere

Sæbykunst

Sæby Museum har en samling af topografisk kunst fra Sæby og omegn og Sæbygård Skov i særdeleshed.

Læs mere

Turistliv

Først blev kunstnerne, siden turisterne, tiltrukket af Sæbys smukke natur og byens idyl. Museet rummer en udstilling om turisme i Sæby.

Læs mere