Nazismens Ofre – 39 skæbnefortællinger

Fra den 5. maj bliver nazismens ofre mindet på Kystmuseet Bangsbo Fort. ”Nazismens ofre – 39 skæbnefortællinger” er en udstilling. som tager enkle midler i brug for at formidle skæbnerne for 39 mennesker, der omkom som følge af den nazistiske ideologi.

I udstillingen vil du møde fiskere, modstandsfolk, lærlinge med flere. Fælles for dem alle var, at deres hjem lå i Frederikshavn Kommune. Fælles for dem alle var, at de blev ofre for den nazistiske ideologi. Udstillingen har været delt på Kystmuseet Skagen, Bangsbo og Sæby. Men nu samles udstillingen på Bangsbo Fort, hvor den også får nye elementer.

I udstillingen kan du bl.a. høre om Viggo Hansen fra Skagen, der i 1944 blev skudt og dræbt af en tysk officer på grund af drengestreger. Han blev 18 år gammel og i dag er stedet, hvor det skete navngivet ”Viggo Hansens Plads”.

Du kan også læse om Arnold Christensen fra Sæby, der var frihedskæmper. Arnold var taget til Århus i forbindelse med befrielsesdagen den 5. maj 1945, hvor han deltog i gadekampe på Bispetorvet. Ved kampene blev han ramt i hovedet af et skud affyret af en tysk soldat. 

At snuble over fortiden

Udstillingerne "Nazismens ofre" er en del af et større projekt om ofrene for nazismen i Frederikshavn Kommune, som er støttet af Melsen Fonden. Projektets hovedmål er at lægge såkaldte ”Stolpersteine” ("snublesten) på flere lokationer i Frederikshavn Kommune. Snublesten er små mindesmærker på størrelse med brosten. De kan lægges for alle, der omkom som følge af den nazistiske ideologi og Hitlers Tredje Rige. Stenene placeres i fortovet ved ofrets hjem eller arbejdsplads, og som tillige er det sidste sted, hvor ofrene opholdt sig frivilligt. 

Konceptet med snublesten blev opfundet af den tyske kunstner Gunter Demnig. Der findes flere end 84.000 sten spredt på mere end 2.000 steder i Europa. Snublestenene gør det muligt for dig at snuble over fortiden. 

 Den sidste del af Kystmuseets projekt bliver en bogudgivelse. Bogen vil handle om ofrene og deres skæbnefortællinger samt om deres baggrund og samtid.