Nordjyllands Kystmuseum har et stort lokalhistorisk arkiv, der indsamler, registrerer og bevarer privatarkiver fra alle sognene i de tre gamle kommuner, Skagen, Frederikshavn og Sæby, samt den nuværende Frederikshavn kommune. Arkivalierne omfatter flere store virksomheder, foreninger, enkeltpersoner samt en stor foto-og billedsamling.
Arkiverne har tre læsesale - en i hver af de gamle købstæder i kommunen, hvor materialet er tilgængeligt for nærmere studier. Her er der også mulighed for at få hjælp og vejledning i søgen i de gamle arkiver.
Læsesalene og arkiverne befinder sig på følgende adresser:
- Arkivet i Sæby findes i Clasens Gaard, Algade 3. Arkivet kan kontaktes på telefon 98 46 10 77 eller per mail: sje(at)kystmuseet.dk
Åbningstid: Torsdag kl. 13-16.
- Det lokalhistoriske arkiv i Frederikshavn findes i administrationsbygningen på Bangsbo, Dronning Margrethes Vej 6. Arkivet kan kontaktes på telefon 98 42 31 11, eller per mail: rma(at)kystmuseet.dk Se også gerne arkivets Facebookside for yderligere informationer. Åbningstid: Tirsdag kl. 12-15 samt onsdag kl. 10-15.
- Arkivet i Skagen ligger i det gamle tinghus på Sct. Laurentii Vej 113. Arkivet kan kontaktes per telefon på 98 46 26 24 eller per mail: skagenlokalhistoriskeforening@ gmail.com
Åbningstid: Onsdag kl. 12-16 samt torsdag kl. 14-18. Arkivet holder sommerferie i uge 32 og 33.
Henvendelser til arkiverne bliver som udgangspunkt besvaret i arkivernes åbningstid.
I arkiverne opbevares kopier af kommunens kirkebøger, folketællinger og meget andet relevant materiale, der kan hjælpe slægts- og lokalhistorikeren videre i deres forskning. Desuden har vi på læsesalen et bibliotek med håndbøger, foruden forskellige tidsskrifter og et stort avisarkiv samt arkiver over enkeltpersoner, virksomheder foreninger m.m.
Aflevering af arkivalier
Kystmuseets arkiver modtager alle arkivalier, der vedrører personer, virksomheder, foreninger og lignende, der vedrører og har relevans for Frederikshavn kommunes historie.
Nordjyske beretninger: Krigen som vi aldrig glemmer
Her kan man grave ned i detaljerne og få nuancerne med direkte fra de, der oplevede Anden Verdenskrig på egen krop. En krig, der stadig rummer erfaringer og historier, der kan gøre os klogere på verden.