Nordjyllands Kystmuseum har et stort lokalhistorisk arkiv, der indsamler, registrerer og bevarer privatarkiver fra alle sognene i de tre gamle kommuner, Skagen, Frederikshavn og Sæby, samt den nuværende Frederikshavn kommune. Arkivalierne omfatter flere store virksomheder, foreninger, enkeltpersoner samt en stor foto-og billedsamling.

Arkiverne har tre læsesale - en i hver af de gamle købstæder i kommunen, hvor materialet er tilgængeligt for nærmere studier. Her er der også mulighed for at få hjælp og vejledning i søgen i de gamle arkiver.

Læsesalene og arkiverne befinder sig på følgende adresser: 

  • Arkivet i Sæby findes i Clasens Gaard, Algade 3. Arkivet kan kontaktes per mail: sje(at)kystmuseet.dk 
    Åbningstid: Torsdag kl. 13-16. 
  • Det lokalhistoriske arkiv i Frederikshavn findes i administrationsbygningen på Bangsbo, Dronning Margrethes Vej 6. Arkivet kan kontaktes per mail: rma(at)kystmuseet.dk  

         Åbningstid: Tirsdag kl. 12-15 samt onsdag kl. 10-15. 

         Åbningstid: Onsdag kl. 12-16 samt torsdag kl. 14-18. 

Henvendelser til arkiverne bliver som udgangspunkt besvaret i arkivernes åbningstid.

I arkiverne opbevares kopier af kommunens kirkebøger, folketællinger og meget andet relevant materiale, der kan hjælpe slægts- og lokalhistorikeren videre i deres forskning. Desuden har vi på læsesalen et bibliotek med håndbøger, foruden forskellige tidsskrifter og et stort avisarkiv samt arkiver over enkeltpersoner, virksomheder foreninger m.m.