Torsdag 9. april 2015 er 75-årsdagen for den tyske invasion af Danmark, og 5. maj 2015 70-årsdagen for Befrielsen. I den anledning bad NORDJYSKE Medier nulevende nordjyder sende deres erindringer fra de fem krigsår i Nordjylland til brug i en særsektion, "Nordjylland Besat" 5. april 2015.

Glædeligt mange fulgte NORDJYSKEs opfordring. Så mange, at der ikke var mulighed for at bringe alle beretningerne, og de beretninger, der blev trykt, udelukkende kunne bringes i uddrag. Tilbage stod man med en bunke beretninger, som fortalte om hverdagsvirkeligheden i Nordjylland under krigen. Historier, som skal fortælles videre nu, fordi antallet af danskere, der kan huske krigens år, bliver færre.

Derfor så NORDJYSKE Medier og Kystmuseet en fælles idé i at give alle mulighed for at læse disse beretninger i deres originale form. Her på siden kan man grave ned i detaljerne og få nuancerne med direkte fra de, der oplevede Anden Verdenskrig på egen krop. En krig, der stadig rummer erfaringer og historier, der kan gøre os klogere på verden anno 2015.

God læselyst!        

Beretningerne kan downloades som PDF-filer herunder: