Helt tilbage fra 1880’erne findes der beretninger om tunfisk i de danske farvande. Men det var først mange år efter, at tilstedeværelsen af den store rovfisk blev bekræftet. Frem til 1930’erne var der meget få danske fiskere, der fangede tun. I stedet vakte de store fisk irritation blandt fiskerne, fordi de ødelagde net og andet grej.

I 1940’erne eksploderede det danske tunfiskeri. Tusindvis af tun blev landet, forarbejdet og solgt fra Skagen, hvor tunfiskeriet var særligt godt. Det vilde fiskeri fortsatte ind i 1950’erne, hvor der var tale om en regulær millionindustri. Flere og flere fiskere begyndte udelukkende at fiske efter tun i august, hvor forholdene var bedst.

Omkring 1960 døde tunfiskeriet dog fuldstændigt. En epoke i dansk fiskeri var slut. I udstillingen kan du få en fornemmelse for størrelsen af både fisken og fiskeriet.

Nedenfor kan du se hvor mange tun, der blev landet i forskellige danske havne i perioden 1938-1960 via den interaktive graf. Skagen, Thyborøn, Esbjerg og Hirtshals er udvalgt, fordi det var her, man landede flest tun i hele perioden. 

Som du kan se, var Skagen dominerende i hele perioden bortset fra enkelte år. Tunfiskeriet kulminerede i 1952, hvor der blev landet over 1.600 ton tunfisk i bare i Skagen.

Klik på årstallene i grafen for at spole frem, tilbage eller stoppe på specifikke år.