Foredrag om retsopgøret efter besættelsestiden
Tirsdag den 16. april kan du i forbindelse med foredraget ”16 salver” blandt andet høre Kystmuseets direktør og Ph.D Henrik Gjøde Nielsen berette om de nordjyder, der blev henrettet som følge af retsopgøret efter besættelsestiden. Arrangementet finder sted på Kystmuseet Bangsbo.
I foredraget gennemgås først de generelle forudsætninger for retsopgøret. Her er udgangspunktet de uhyrlige forbrydelser, som danskere i tysk tjeneste begik mod deres landsmænd. Det drejer sig bl.a. om mord, tortur og stikkervirksomhed, som ofte førte til, at ofrene blev deporteret til koncentrationslejrenes rædsler i Tyskland, hvorfra mange ikke vendte hjem, og de, der gjorde, kom hjem med ar på sjælen. Der blev begået forbrydelser, som den eksisterende straffelov ikke havde taget højde for.
Der var således en forståelig hævntørst i befolkningen, som politikerne efter befrielsen søgte både at imødegå og imødekomme ved at indføre dødsstraf med tilbagevirkende kraft. Og retsopgøret fik et uskønt og ujævnt forløb, hvor de, der fik deres sag for retten, tidligt i forløbet fik hårdere straffe end de, hvis sag først kom for retten senere.
Dernæst omtales den første henrettelse i København, hvor den dødsdømte, som alle andre dødsdømte øst for Storebælt, fik gejstlig bistand af fængselspræsten ved Vestre Fængsel, som i dette tilfælde fuldstændigt bizart var den dødsdømtes far, hvorpå perspektivet snævres ind til de dødsdømte vest for Storebælt og særligt de dødsdømte fra Nordjylland, som var den landsdel udenfor København, hvor de fleste dødsdomme blev afsagt. Den første, der blev henrettet i Undallslund ved Viborg, var Frantz Toft fra Hals. Frantz Toft var 19 år gammel, da besættelsen sluttede den 5. maj 1945, og han havde fra januar til maj 1945 nået at begå så alvorlige forbrydelser som dansk Gestapomand, at det kostede ham livet. Frantz Tofts sidste ord var ”Hils mor.” Og det er jo hjerteskærende. Ved foredraget kan man stifte bekendtskab med Frantz Tofts forbrydelser. Dét er hjerteskærende på en helt anden måde.
Arrangementet finder sted på Kystmuseet Bangsbo 16. april kl. 19:00-20:00.
Billetter kan købes på Kystmuseet Bangsbo eller online via Kystmuseet.dk
Tidspunkt:
Sted: Nyheder