
Månedens historie - Arkitekterne der formede Skagen
Niels Sigfred Nebelong, C. F. Hansen, Thorvald Bindesbøll og Ulrik Plesner. Fælles for dem alle er, at de var nogle af deres tids mest anerkendte arkitekter og hver især satte de deres præg på Skagen. Lige fra det Grå fyr, fiskepakhusene, Skagen Kirke og Kongevillaen. Men hvordan gik det til, at de fandt vej til Skagen, og hvordan gik det til, at de i så høj grad var med til at formgive de mange smukke bygninger, som kendetegner Skagen? Det fortæller vi mere om i juni måned i forbindelse med månedens historie.
”Husene her er alle bindingsværkskneiper, de ligger spredt mellem klitterne, så byen aldeles ikke ligner en købstad. Jeg beklager meget at jeg ikke fik nogle cigarer med mig, da jeg ingen rygelige kan få her.
Nå men..Nebelong kommer på torsdag, hvis han da rider den dag han sadler.”
Sådan skrev arkitekten Julius Tholle i et brev til familien i København. Året var 1856, og Tholle var sendt til Skagen for at føre tilsyn med byggeriet af byens nye fyrtårn. Den omtalte Nebelong var Tholles chef - den anerkendte arkitekt Niels Sigfred Nebelong, der stod bag tegningerne til Skagens nye imposante fyranlæg, som blev tændt 1. november 1858. Fyranlægget er Danmarks næsthøjeste, og det er i dag ét af Skagens vartegn bedre kendt som Det Grå Fyr.
At en så estimeret arkitekt som N.S. Nebelong tegnede stregerne til Skagens nye fyranlæg kan synes utroligt, når man tænker på, at Skagen blot var en lille kystby i det nordligste Danmark. Men i de efterfølgende årtier var der flere store danske arkitekter såsom C.F. Hansen, Thorvald Bindesbøll og ikke mindst Ulrik Plesner, som var med til at forme æstetikken i Skagen, og som har sat deres æstetiske aftryk i form af fiskepakhusene, Skagen Kirke og Kongevillaen.
Hvordan gik det til, at disse kendte arkitekter fandt vej til Skagen, og hvordan gik det til, at de i så høj grad var med til at formgive de mange smukke bygninger, som kendetegner Skagen? Det fortæller vi mere om i juni måned i forbindelse med månedens historie.
Arrangementet er gratis for museets gæster.
Tak til Turisthus Nord/Toppen af Danmark for det fine billede.
Tidspunkt: 13:00-13:30
Sted: Skagen