
Månedens historie – OPRØR, da Danmark rejste sig i protest
Til månedens historie i august, kan du høre fortælling om da Danmark rejste sig i protest. Vi fortæller om baggrunden og konsekvenserne ved augustoprøret i 1943, der kostede liv og resulterede i, at tyskerne erklærede militærundtagelsestilstand i Danmark.
Den 29. august 1943 ophørte den danske samarbejdsregering, og den tyske besættelsesmagt indførte militær undtagelsestilstand i Danmark. Årsagen fandtes inden for såvel som udenfor den danske landegrænse. Tyskerne havde lidt store militære nederlag bl.a. på østfronten, og samtidig mødte Hitler politisk modstand, da Mussolini blev afsat i juli 1943.
Disse nyheder kom også til Danmark, hvor de påvirkede befolkningens stemning. Danskerne blev grebet af en optimistisk – og fejlagtig – forudsigelse om, at krigen snart var slut. Optimismen kom bl.a. til udtryk ved at trodse den undertrykkende besættelsesmagt. Sabotageaktionerne og andre modstandsaktiviteter steg i hyppighed og tyskerne svarede igen, bl.a. ved at udvide udgangsforbuddet. I flere danske byer reagerede befolkningen med strejke og gadeuroligheder, der flere steder kom til at ligne deciderede oprør.
Det blev for meget for Adolf Hitler, der i slutningen af august hjemkaldte den rigsbefuldmægtige i Danmark Werner Best til en alvorlig samtale. Da Best returnerede til Danmark, var det med et ultimatum til den danske regering. De skulle erklære undtagelsestilstand, forbyde strejker, indføre udgangsforbud og indføre dødsstraf for sabotage. Svaret blev nej og samarbejdspolitikken ophørte.
Kom og hør disse dramatiske fortællinger fra augustoprøret til månedens historie på Kystmuseet Bangsbo.
Arrangementet er gratis efter betalt entré.
Tidspunkt: 13:00-13:30
Sted: Arrangementer, Bangsbo / Frederikshavn