Dato: 04-05-20

Spionen med de bøjede søm

Det var højrisikabelt at spionere mod besættelsesmagten, så modstandsfolkene måtte ofte ty til kreative midler for ikke at blive opdaget. Én af de kreative spioner var Laurits Jørgensen fra Frederikshavn

I midten af 1942 påbegyndte besættelsesmagten en kraftig udbygning med befæstningsanlæg i nye og eksisterende stillinger til et sammenhængende invasionsforsvar, som vi i dag kender som Atlantvolden. De allierede var stærkt interesserede i at få indsigt i de forskellige typer bunkere, deres opbygning, antal og placering. I 1943 var befæstningsbyggeriet af Batteri Syd i Frederikshavn (i dag Bangsbo Fort) i fuld gang. Her meldte den unge Laurits Jørgensen sig som bygningsarbejder for med stor risiko at indhente informationer samt at kortlægge området til den danske efterretningstjenste. For ikke at blive opdaget mens han målte de færdigstøbte bunkere op, så havde Lauritz altid nogle bøjede søm med i lommen, hvis en tysk vagt skulle dukke op. Det skete flere gange at vagterne dukkede op og hver gang forklarede Laurits, at hans arbejde bestod i at indsamle bøjede søm, da de skulle rettes ud og anvendes på ny.
Læs hvordan det gik Spionen med de bøjede søm hos Nordjyllands Kystmuseum >>
Spionen med de bøjede Søm

Siden blev udskrevet fra: https://www.kystmuseet.dk/vis/nyhed/spionen-med-de-boejede-soem/ Udskrevet kl. 12:17 - søndag d. 07. juni 2020