Dato: 11-04-19

Museet i Sæby fylder 100 år

Den 24. april er det 100 år siden, at Kystmuseets ældste afdeling blev stiftet i Sæby.

I marts 1919 blev der afholdt en bohaveudstilling på Sæby Kur– og Badehotel. Udstillingen blev så stort et tilløbsstykke, at borgere i Sæby besluttede at oprette et museum. Museets bestyrelse begyndte at indsamle genstande, bohave og redskaber ved at cykle rundt på egnen fra gård til gård og by til by under mottoet Fortids tale til samtids slægt. På daværende tidspunkt var der i Vendsyssel kun et museum i Hjørring, og museet i Sæby fik navnet Østvendsyssel Museum. Efterhånden kom der flere museer i landsdelen, og navnet blev til Sæby Museum.
    Sæby Museum har gennemgået en stor udvikling i løbet af disse 100 år, fra privat samling af ting fra gamle dage, til statsanerkendt forsknings- og formidlingsinstitution. I forbindelse med kommunalreformen blev museet i Sæby lagt sammen med Frederikshavn kommunes to andre kulturhistoriske museet, og Kystmuseet blev dannet, som en stærk aktør, der blev rustet til at gå fremtiden i møde i et stadigt foranderligt statsligt såvel som kommunalt kulturlandskab. Museet i Sæby er således still going strong efter 100 år, og selvom både Sæby og museumsverdenen er forandret, er grundlaget stadig Fortids tale til samtids slægt, og rødderne dybt forankret i Sæbys rige historie.
Der bliver i anlednings af jubilæet afholdt en række arrangementer i årets løs, der er jubilæumsudstilling på museet og fri entré i hele april måned.

Siden blev udskrevet fra: https://www.kystmuseet.dk/vis/nyhed/museet-i-saeby-fylder-100-aar-1/ Udskrevet kl. 10:21 - onsdag d. 18. september 2019