Dato: 10-09-19

Kæmpesten

GEUS kortlægger Danmarks største sten.

Kystmuseet har i dag foretaget undersøgelse af en kæmpesten på øen Deget sammen med GEUS, Danmarks geologiske undersøgelser. Stenen på Deget er granit, med en omkreds på 18 meter. 7 m. lang, 4,5 m. bred, og 2,2 meter høj over jorden. Med et rumfang således anslået til 36 kubikmeter og en massefylde på 2,7 anslås stenens vægt til lige knap 100 ton. Den er således blandt de største i Danmark. Du kan læse mere om kæmpesten i Danmark på GEUS hjemmeside: kæmpesten.dk, hvor du også snart kan læse mere om stenen på Deget.
Klik her, så kan du også læse om Dynen, Danmarks 5. største sten, der ligger foran banegården i Frederikshavn

På Deget kan man i øvrigt opleve redouten, en lille skanse opført under svenskekrigene i 1712, som også var i brug ved senere krige bla. Englandskrigen og sidst udbygget med betonbunkeranlæg af den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig.

Siden blev udskrevet fra: https://kystmuseet.dk/vis/nyhed/kaempesten/ Udskrevet kl. 23:58 - søndag d. 15. december 2019