Dato: 27-05-19

European Bunker Days

Kystmuseet er med, når alle landene langs Atlantvolden markerer 75-årsdagen for D-dag.


Under 2. Verdenskrig lod Hitler Atlantvolden opføre fra Norge i nord til Frankrig i syd. Denne forsvarsvold skulle beskytte de tyske tropper mod invasion fra de allierede. I dag står de grå betonbunkere tilbage. I år er det 75-året for D-dag og derfor bliver bunkere og invasionen markeret onsdag d. 5. og torsdag d. 6. juni med arrangementer langs den europæiske kyst – således også i Nordjylland, med fem arrangementer – i Frederikshavn, Hirtshals, Hjørring, Tversted og Vigsø.  
I de syv lande, hvor der findes spor i landskabet fra Hitlers forsvarsværk, blev der sidste år lavet et fælles europæisk projekt omhandlende bunkerne. Dette arrangement fortsættes igen i år med projektet Eurpean Bunker Day. Ligesom sidste år bliver der arrangeret European Bunker Day i Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og Kanaløerne. I Danmark markerer vi 75-års dagen for invasionen onsdag den 5. og 6. juni gennem et samarbejde mellem Bunkermuseum Hanstholm, Nordjyllands Kystmuseum og Vendsyssel Historiske Museum, og man kan på denne dag deltage i hele fem forskellige omvisninger i Nordjylland flere af dem gratis! 
Den første dag, d. 5 juni, starter med rundvisningen ”Bunkere og pejlere i Skibsbylejren” i Hjørring ved Jens Gerstrøm. Under turen vil der blive vist rundt og fortalt om bunkere og pejlere i Skibsbylejren, der for den tyske besættelsesmagt gik under navnet Marine Peil Hauptstelle, Hjörring og var den eneste hovedpejlestation i Danmark. Her opstillede den tyske marine lytte- og pejleapparater, ligesom der efterhånden også var en omfattende udviklings- og forsøgsvirksomhed på stedet. Området blev beskyttet af såvel en pansergrav, som minefelter, pigtråd, antiluftskyts, kanoner og maskingeværer. 
D. 6. juni begynder dagen med en gratis guidet tur på Bangsbo Fort i Frederikshavn kl. 13.00, og kl. 16.00 fortsætter vi med en tur rundt i bunkerne omkring Hirtshals Fyr med museumsinspektør Jens-Christian Hansen fra Vendsyssel Historiske Museum. Rundvisningen omhandler det, at invasionen også kunne være foregået i Danmark – fx i Hirtshals, hvor bunkerne var magen til dem, som de allierede nedkæmpede i Frankrig. Der sættes fokus på invasionen, der aldrig kom og hverdagen for de soldater på 10. batteri, der ventede på et eventuelt angreb gennem besættelsesårene. 
Efter dette vil der fra klokken 19-21 være en rundvisning i Tversted, med den lokale bunkergruppe i Hirtshals. Bunkergruppen lægger op til en spændende ekstraordinær bunkertur i Tversted, der skiller sig ud fra de normale guidede bunkerture i sommersæsonen. Her kommer man rundt i en spændende del af det store fæstnings-område med over 60 bunkere og kommer til at bese både kanonstillinger og ammunitionsbunkere, samt et par spændende bunkere der normalt ikke er tilgængelig for offentligheden. Turen går også forbi det store infanteri-område, hvor de tyske hær-soldater holdte til og der bliver mulighed for at se endnu en normal aflåst Infanteri-bunker. 
Dagen slutter ved Vigsø. Kl. 19.00-20:30 kan man komme med på vandring blandt bunkerne på stranden ved Vigsø. Her er havet gået hårdt til kysten, og næsten alle de tyske bunkere ligger nu skyllet frem i vandet eller på stranden. Bunkerne danner derfor den perfekte ramme for en fortælling om begivenhederne ved Vigsø under Besættelsen. Disse bunkere udgjorde også en af de vigtigste kulisser for ”Olsen-Banden i Jylland”, så det skal vi naturligvis også høre om. 

Fuldt program for European Bunkerday, Danmark den 5-6. juni 2019

5. juni: Kl. 19:00 Omvisning I Skibsbylejren v/Jens Gerstrøm. Mødested: P-pladsen overfor Ulvkærvej 113, 9800 Hjørring. Tilmelding til denne tur er nødvendig og skal ske til bunkergruppen@vhm.dk, Entré 50 kr. 
6. juni: 
Kl. 13.00 Omvisning på Bangsbo Fort v/ Kenneth Kristensen. Mødested: Bangsbo Fort, Understedvej 21, 9900 Frederikshavn, Entré gratis. 
Kl. 16.00 Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals v/ Jens-Christian Hansen. Mødested: p-pladsen Fyret, 9850 Hirtshals, Entré 50 kr. 
Kl. 19:00 
Omvisning ved Tannishus Tversted v/ Bunkergruppen Hirtshals. Mødested Polar Kiosken ved Tannishus, Tversted. Entré 50 kr. 
Kl. 19.00 Omvisning i hærkystbatteriet i Vigsø v/ Jens Andersen. Mødested: P-pladsen for enden af Redningsvejen, Vigsø, 7730 Hanstholm, Entré gratis. 

Kontakt for generelle oplysninger om European Bunker Day: hho@kystmuseet.dk

Siden blev udskrevet fra: https://www.kystmuseet.dk/vis/nyhed/european-bunker-days/ Udskrevet kl. 10:29 - søndag d. 07. juni 2020