|
|
|
 
 

Kystmuseet Sæby

kystmuseet sæby

Kystmuseet Sæby holder til i den smukke binding-værksbygning "Konsul Ørums gård", der stammer fra 1600-årene, men fik sit nuværende udseende omkring 1800. I museets udstillinger er der righoldig mulighed for at lære egnens historie at kende. Udstillingen indeholder levn fra købstadens lange udvikling. I middelalderen var byen præget af karmeliterordenen, der i 1460'erne oprettede et kloster på stedet. Ordenen tilbad Jomfru Maria, hvilket den bevarede klosterkirke bærer præg af. Efter Sæby i 1524 fik tildelt sine købstadsprivilegier blev Maria det centrale motiv i byens våben.

Sæby Å, der slynger sig harmonisk med Algade, har gennem tiderne skabt grundlag for virksomheder som mølleri, farveri og garveri. Sæby Å var Vendsyssels eneste naturhavn indtil 1879, hvor åens udløb blev ændret. Den derved skabte havn fungerede som trafik- og fiskerihavn med væsentlige udvidelser i årene 1910-11.

Kystmuseet Sæby

Endnu henligger den gamle bydel i stille købstadsidyl med sine bygninger fra 1700 og 1800-årene. Sæby Museums mange fotografier og malerier giver et levende indtryk af tidsånden og stemningen mod slutningen af 1800-tallet. Efter fundet af Jernkilden i 1883 begyndte turisterne at strømme til Sæby, og et kurophold med jernvand og havbade bragte helse til mange besøgende.

Yderligere informationer om særudstillinger og altiviteter finder du i museets NYHEDSBREV.