Fra den 9. april bliver nazismens ofre mindet på Nordjyllands Kystmuseum. I Skagen, Bangsbo og Sæby åbner udstillingen ”Nazismens ofre”, som tager enkle midler i brug for at formidle skæbnerne for 39 mennesker, der omkom som følge af den nazistiske ideologi.
I udstillingen vil du møde fiskere, modstandsfolk, lærlinge med flere. Fælles for dem alle var, at deres hjem lå i Frederikshavn Kommune. Fælles for dem alle var, at de blev ofre for den nazistiske ideologi. Udstillingen vises på tre museumsafdelinger i henholdsvis Skagen, Frederikshavn og Sæby.
Kystmuseet Skagen
På Kystmuseet i Skagen formidles skæbnefortællingerne om ofrene for nazismen i Skagen og Ålbæk. Her kan du bl.a. læse om Viggo Hansen, der i 1944 blev skudt og dræbt af en tysk officer på grund af drengestreger. Han blev 18 år gammel og i dag er stedet, hvor et skete navngivet ”Viggo Hansens Plads”.
Kystmuseet Bangsbo
På Kystmuseet Bangsbo fortæller vi om skæbnerne, der blev ofre i Frederikshavn og Strandby. Her kan bl.a. læse om Carl Vilhelm Røgild Nielsen, som var blandt de politifolk, der blev arresteret under besættelsen. Herefter blev han overført til fangelejren Mühlberg, hvor han døde af ukendte årsager den 13. januar 1945.
Kystmuseet Sæby
På Kystmuseet Sæby fortælles der om ofrene, der boede i Sæby og Voerså. Her kan du blandt andet læse om Arnold Christensen, der var modstandskæmper. Arnold var taget til Århus i forbindelse med befrielsesdagen den 5. maj 1945, hvor han deltog i gadekampe på Bispetorvet. Ved kampene blev han ramt i hovedet af et skud affyret af en tysk soldat.