Dato: 21-03-18

TORDENSKJOLDS LØG

Kystmuseet gør sensationelt fund, der vises i udstilling på Bangsbo fra påskedag.

I forbindelse med arbejdet på dels en udstilling, dels en stor bog om Frederikshavn Købstad, som Kystmuseet udarbejder i forbindelse med årets købstadsjubilæum, har store dele af Kystmuseets personale gennemgået museets mange og store magasiner med henblik på at finde materiale og genstande til disse projekter.
I et længe upåagtet hjørne, på den fjerneste hylde i det fjerneste rum, dukkede en sensation op: Tordenskjold løg! Løgene (se foto) har tilsyneladende ligget her omtrent siden søhelten døde i en duel i Tyskland i 1720. Hvordan og hvornår Tordenskjolds løg er kommet til Kystmuseet, vides endnu ikke med bestemthed. Det kræver en nøjere gennemgang af de gamle protokoller. Men som bekendt satte søhelten stor pris på såvel kvinder som bordets glæder og Fladstrand – det senere Frederikshavn – så mon ikke forklaringen skal søges i det forhold.
Det kan forudses, at Nasjonalmuseet i Norge vil gøre krav gældende, da Tordenskjold jo var født 1690 som Peter Jansen Wessel i Trondheim i Norge. Rent juridisk er situationen uklar i Danmark. Hvis det havde drejet sig om genstande, ville der have været tale om danefæ, og hvis det havde drejet sig om fossiler af f.eks. hvirveldyr ville der have været tale om danekræ, men hvordan forholder situationen sig i forbindelse med Tordenskjolds løg? Kystmuseet vil snarest indlede forhandlinger med direktionen for det danske, nationale museum for at få afklaret situationen.
Indtil videre vil Tordenskjolds løg meget passende blive udstillet i Søfartsudstillingen på Kystmuseet Bangsbo. Her vil efter planen også blive udstillet en naturtro gengivelse af løgene i deres oprindelige form. I forbindelse med udstillingen bydes publikum på et let traktement.
Inden genstandene vises for offentligheden, vil de blive underkastet konservatorernes kyndige hænder. Udstillingen kan ses på Kystmuseet Bangsbo fra og med 1. påskedag 2018 kl. 11.00.