Dato: 09-01-17

SÆBY: Grønland gennem tiderne

Foredrag på Kystmuseet Sæby Torsdag d. 12. januar kl. 19.00

Jesper Stormly Enevoldsen, der er museumsleder ved Narsaq Museum, holder torsdag d. 12. januar foredrag om Grønlands historie på museet i Sæby. Foredraget er en gennemgang af Grønlands historie med fokus på vikingerne, grønlandsk mytologi og tiden som dansk koloni og amt. Der er en særlig lokal nordjysk vinkel på historierne, i det at foredragsholderen vil komme nærmere ind på Sæbynitten Jacob Severin – Ilulissats(Jacobshavns) navngiver og på Skibet Hans Hedtoft, som jo blev bygget i Frederikshavn. Så selvom Grønland kan virke langt væk fra Sæby, er der således flere tråde, der kan trækkes tilbage hertil egnen. Særligt Jacob Severin, der blev født i Sæby i 1691, fik stor betydning for forholdet mellem Grønlad og Danmark, da han som købmand under de trange tider var medvirkende til at sikre handlen og forbindelsen mellem Grønland og Danmark blev opretholdt. Der vil i forlængelse af foredraget blive lagt op til en diskussion af Grønlands aktuelle situation og fremtidsmuligheder.

Jesper Stormly Enevoldsen er uddannet cand.mag. i historie fra Aalborg Universitet og var i 2011 ansat på museet i Sæby.